Collecties

Museum Lambert van Meerten biedt onderdak aan een unieke collectie die ontstaan is uit de verzamelwoede van deze Delftse industrieel aan het einde van de 19e eeuw. 

Verzamelaar
Lambert van Meerten, rijk geworden door het bloeiende bedrijf van zijn voorouders, besteedde een belangrijk deel van zijn tijd aan het verzamelen van kunst, met name bouwfragmenten, tegels en aardewerk. Voor verzamelaars was het een voordeel dat er eind 19e eeuw veel werd gesloopt en de belangstelling voor de kunsten over het algemeen nog minimaal was. De eerste musea moesten nog ontstaan.

Huis 'Oud Holland'
In 1887 neemt Van Meerten het plan op een nieuwbouwhuis te bouwen aan de Oude Delft, waarin hij zijn verzameling bouwfragmenten verwerkt. Vanaf het begin is het Huis Oud Holland bedoeld als een soort studiecentrum voor kunstminnende studenten aan de Polytechnische School in Delft. Het verzamelen was voor Lambert van Meerten geen doel op zich maar een middel om de mens dichter bij de kunst te brengen.

Museum
Bij zijn overlijden in 1904 is het direct de bedoeling dat het huis dienst gaat doen als museum. Hij was toen zelf al geen eigenaar meer van het pand, dat bij de veiling na zijn faillissement in 1902 gekocht is door vereniging Huis Oud Holland, onder leiding van zijn vriend en glaskunstenaar Jan Schouten. In 1909 werd Adolf le Comte de eerste directeur van het museum.

Meer informatie
Hier vindt u informatie over de verschillende collecties van Museum Lambert van Meerten:
Collectie Lambert van Meerten
Museumbibliotheek
Collectiewebsite Museum Lambert van Meerten
Beeldbank Erfgoed Delft (in ontwikkeling)
Collectiebeheer

Filter op titel     Toon # 
# Artikeltitel
1 Lambert van Meerten: verzamelaar
 
Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin Share to Google 

Tijdelijk gesloten

Museum Lambert van Meerten is momenteel voor individuele bezoekers gesloten vanwege een museale heroriëntatie. Voor groepsontvangsten en rondleidingen, museumlessen en zaalverhuur is het museum wel toegankelijk.

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies