Tegels

E-mailadres Afdrukken PDF

Museum Lambert van Meerten heeft een grote collectie tegels, die beeldbepalend is voor het museum. Een aantal wanden is van onder tot boven behangen met honderden exemplaren.

Studiecollectie
Bijna alle tegelvarianten uit de Noordelijke Nederlanden van de 16de tot en met de 19de eeuw zijn in deze studiecollectie vertegenwoordigd. De tegels zijn eigendom geweest van Jan Schouten en in 1920 aangekocht door de toenmalige directrice I.C.E. Peelen, de eerste vrouwelijke directeur van een rijksmuseum in Nederland.

Afbeeldingen
Naast de decoratieve tegels en tegeltableaus, waarvan de voorstelling door meerdere tegels wordt gevormd, is er ook een scala aan tegels met opzichzelfstaande afbeeldingen. De afbeeldingen variëren van kinderspelen, dierfiguren, vogels en zeemonsters tot bloemen, bijbelscènes, schepen en krijgslieden. De verschillende series hebben meestal dezelfde hoekfiguurtjes als spinnetjes, Franse lelies, Chinese meanders en golfjes.

Topstukken
Tot de topstukken van de collectie behoren de tulpentegels, naar voorbeeld van Judith Leyster, een leerlinge van Frans Hals en het grote tegeltableau in de hal. Dit tableau stelt de zeeslag bij kaap La Hogue in 1692 voor en is geschilderd door de Rotterdamse plateelschilder Cornelis Bouwmeester. 

Laatst aangepast op maandag 15 maart 2010 10:05  
Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin Share to Google 

Tijdelijk gesloten

Museum Lambert van Meerten is momenteel voor individuele bezoekers gesloten vanwege een museale heroriëntatie. Voor groepsontvangsten en rondleidingen, museumlessen en zaalverhuur is het museum wel toegankelijk.

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies