Aardewerk

E-mailadres Afdrukken PDF

Museum Lambert van Meerten toont een uitgebreide collectie sier- en gebruiksaardewerk. De ontwikkeling van het kleurrijke majolica naar het bekende Delfts blauwe aardewerk is aan de hand hiervan goed te zien.

Majolica
Majolica is geglazuurd aardewerk, waarbij de versieringen in geel, oranje, blauw, groen en zwart aangebracht zijn op een ondergrond van wit tinglazuur. De schotels en zalfpotten werden oorspronkelijk geïmporteerd uit Zuid-Europa. In de versieringsmotieven zijn Spaanse, Moorse en zelfs Italiaanse elementen te herkennen. Rond 1550 werd het ook in de Noordelijke Nederlanden geproduceerd.

Delfts aardewerk
Onder invloed van het Chinees en Japans porselein, dat hier bekend werd dankzij de handelscontacten met het Verre Oosten, ging men vooral in Delft experimenteren met wit bakkend en geglazuurd aardewerk met de bekende blauwe versieringsmotieven.

Kaststellen
Opvallend zijn de vele kostbare Delfts blauwe kaststellen. Dit zijn rijk versierde vazen van verschillende afmetingen, die vanaf het einde van de 17de eeuw symmetrisch boven op een kast  geplaatst werden.

Laatst aangepast op maandag 15 maart 2010 09:47  
Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin Share to Google 

Tijdelijk gesloten

Museum Lambert van Meerten is momenteel voor individuele bezoekers gesloten vanwege een museale heroriëntatie. Voor groepsontvangsten en rondleidingen, museumlessen en zaalverhuur is het museum wel toegankelijk.

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies