Museumlessen

E-mailadres Afdrukken PDF

Onze museumlessen zijn geschikt voor kinderen uit het basisonderwijs. De lessen zijn interactief (vaak mogen de kinderen zich tijdens de les verkleden) en zijn afgestemd op thema's uit onze vaste presentatie en tijdelijke tentoonstellingen.

In Museum Lambert van Meerten bieden wij de volgende les aan:

 

Terug in de Tijd met een Dienstmeid

 

Groep
3 en 4


Tijdsduur
60 minuten

Onderwerp(en)
Dienstmeid, verzamelen, huishouden 19de en 20ste eeuw

 

Museumles 'Terug in de tijd met een dienstmeid': Johanna schrobt de stoep

Inhoud

Als de kinderen aankomen bij Museum Lambert van Meerten staat Johanna de dienstmeid driftig de stoep te schrobben. Ze is duidelijk in paniek. "Mijnheer Lambert van Meerten is nog ‘uit', maar het zal niet lang duren eer hij thuis zal komen. En dan moet alles ‘spic en span' zijn." Johanna is al de hele ochtend bezig om de restanten van het feestje van de vorige avond op te ruimen, maar de kleren waar de gasten een ‘tableaux vivant' (een levend schilderij) mee hebben gemaakt, liggen nog overal te slingeren. "Bovendien," zegt Johanna bijna in tranen, "is net tot overmaat van ramp de dienstbode van mijnheer Tetar van Elven langs geweest met de vraag hoe laat mijnheer Van Elven die avond verwacht wordt." En die afspraak is ze helemaal vergeten! Nu raakt ze misschien haar baan wel kwijt, want "de tafel moet nog netjes opgemaakt, de servetten gestreken, de kandelaren gepoetst, het kleed moet nog geklopt en dan het eten nog..." Dat gaat nooit op tijd lukken. Maar dan krijgt ze een briljant idee. Zou ze misschien aan de kinderen kunnen vragen of die haar willen helpen?

 

Workshop 'Terug in de tijd met een dienstmeid': Johanna neemt de kinderen mee op ontdekkingreis

Tijdens deze museumles neemt de dienstmeid de kinderen mee op ontdekkingsreis door het woonhuis van Lambert van Meerten. Terwijl ze samen de tafel dekken en het ene na het andere klusje doen, vertelt Johanna over haar leven en dat van haar meneer en wijst ze de kinderen op zijn bijzondere verzameling. Spelenderwijs ontdekken de kinderen dat dingen die voor hen volkomen vanzelfsprekend zijn zoals de stofzuiger, de W.C., de verwarming en de wasmachine echte uitvindingen zijn, die soms enorm veel tijd besparen. Als dank voor hun hulp mogen de kinderen aan het einde van les (stiekem) samen een tableaux vivant maken.


Kosten
€ 52,50 per museumles, maximaal 28 leerlingen.
Let op: de leerkracht van de school heeft bij deze museumles een actieve rol!

Download documenten
Lesbrief 'Terug in de Tijd met een Dienstmeid'

 

Video

 

Laatst aangepast op zondag 18 september 2011 22:20  
Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin Share to Google 

Tijdelijk gesloten

Museum Lambert van Meerten is momenteel voor individuele bezoekers gesloten vanwege een museale heroriëntatie. Voor groepsontvangsten en rondleidingen, museumlessen en zaalverhuur is het museum wel toegankelijk.

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies