Bouwfragmenten

E-mailadres Afdrukken PDF

In Museum Lambert van Meerten zijn diverse bouwfragmenten te zien. Overal in het huis zijn vensters, consoles, gebeeldhouwde friezen en zelfs complete schouwen en bedsteden verwerkt. Deze zijn dikwijls afkomstig uit panden in Delft, maar ook uit andere steden. De bedsteden in de studeerkamer komen bijvoorbeeld uit Hindeloopen en die in het Leidse kamertje komen uit Leiden.

Houtsnijwerk
Een belangrijk deel van de collectie bouwfragmenten wordt gevormd door een partij van 16 gebeeldhouwde venstercolonnetten, balusters en een gebeeldhouwd poortje uit de 16de eeuw.

Jan Schouten heeft dit houtsnijwerk in 1882 kunnen redden bij de sloop van een graanpakhuis aan de Koornmarkt. In dit grachtenpand was vroeger het huis ‘Het Wapen van Ceulen’ gevestigd, gebouwd door burgemeester Willem Jacobsz. Binckvliet. Zes van de colonnetten dragen het jaartal 1537; het jaar na de stadsbrand, die de helft van de stad Delft in de as legde.  

Laatst aangepast op maandag 15 maart 2010 09:57  
Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin Share to Google 

Tijdelijk gesloten

Museum Lambert van Meerten is momenteel voor individuele bezoekers gesloten vanwege een museale heroriëntatie. Voor groepsontvangsten en rondleidingen, museumlessen en zaalverhuur is het museum wel toegankelijk.

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies