Museum Lambert van Meerten

E-mailadres Afdrukken PDF

In 1892 liet Lambert van Meerten het stijlvolle grachtenhuis 'Oud Holland' bouwen. In het interieur verwerkte hij zijn verzameling kunst en bouwfragmenten. U ziet er een tegelcollectie, Delfts aardewerk, porselein, glas, meubels en schilderijen. Let ook op de details van het huis zelf, zoals de prachtige lambrisering, het trappenhuis en de 17de-eeuwse stijlkamer.

Van Meerten schenkt zijn huis aan de stad
In zijn testament schenkt Lambert zijn huis en verzameling aan de stad Delft onder voorwaarde dat er een museum van wordt gemaakt.
Lambert geniet maar acht jaar van zijn droom: in 1901 gaat hij failliet. Vlak voor de veilingdagen van zijn bezit wordt de vereniging Huis Lambert van Meerten opgericht. Deze vereniging koopt het huis en een groot deel van de inboedel met als doel alsnog een museum te stichten. Op 1 april 1904 sterft Lambert in Oud Holland, maar wel met de wetenschap dat zijn huis als museum zal voortbestaan.

Het museum
Adolf le Comte wordt de eerste directeur van het museum dat op 16 oktober 1909 zijn deuren opent voor het publiek. Ida Peelen, de opvolgster van Le Comte, verwerft in 1920 de omvangrijke tegelcollectie van Jan Schouten. Deze aankoop vormt de basis van de huidige collectie toegepaste kunst die te zien is in de sfeervolle vertrekken van het voormalige woonhuis Oud Holland. Het museum zoals Lambert van Meerten het voor ogen had.

Laatst aangepast op maandag 15 maart 2010 10:27  
Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin Share to Google 

Tijdelijk gesloten

Museum Lambert van Meerten is momenteel voor individuele bezoekers gesloten vanwege een museale heroriëntatie. Voor groepsontvangsten en rondleidingen, museumlessen en zaalverhuur is het museum wel toegankelijk.

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies