De vereniging Huis Lambert van Meerten

E-mailadres Afdrukken PDF

De oprichting
Om het huis na het faillissement van Lambert in 1901 te behouden, richten zijn vrienden Adolf le Comte en Jan Schouten de vereniging Huis Oud Holland op. Met man en macht probeert men geld bijeen te brengen om huis en inboedel te kopen. Dit lukt ternauwernood: pas op 18 augustus 1902 wordt de vereniging Huis Lambert van Meerten opgericht. Vlak voor de veiling van het bezit van Lambert.

De veiling van huis en inboedel
Op de eerste veilingdag, 11 augustus 1902, koopt Jan Schouten alvast het huis voor het afslagbedrag van 46.900 gulden. Tijdens de inboedelveiling van 27, 28 en 29 augustus 1902 biedt de nieuwe vereniging (zolang het budget dat toelaat), op stoffering, lampen, siervoorwerpen, kachels en onvervangbare meubelen. De totale opbrengst van de inboedel bedraagt 86.000 gulden. Lambert bezit alleen nog zijn bed en kleding. Het bezit van zijn inwonende zuster Dina wordt niet geveild. Broer en zus wonen nog twee jaar in het ontmantelde huis.

Het huis naar de staat
De vereniging schenkt Oud Holland, op 28 september 1907 aan de rijksoverheid. Als herinnering hieraan wordt de bronzen deurbel geplaatst (1508; M D VIII). De marmeren gedenkplaat in de vestibule geeft een overzicht van de namen van alle begunstigers die de vereniging ondersteunden, onder wie Lambert van Meerten.

 

 
Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin Share to Google 

Tijdelijk gesloten

Museum Lambert van Meerten is momenteel voor individuele bezoekers gesloten vanwege een museale heroriëntatie. Voor groepsontvangsten en rondleidingen, museumlessen en zaalverhuur is het museum wel toegankelijk.

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies