De familie Van Meerten

E-mailadres Afdrukken PDF

Het gezin Van Meerten
Lambertus Anthonie Van Meerten wordt op 29 juli 1842 geboren als oudste zoon van Huibert Eliza Van Meerten en Dina van der Willigen. Er volgen nog twee jongens en drie meisjes. Het gezin woont aan het Noordeinde 25-29 in Delft waar ook de distilleerderij (branderij) van de familie, gesticht door de grootvader van Lambert, is gehuisvest.

 

Lambert en Volkert nemen het bedrijf over
In 1888 nemen Lambert en zijn jongere broer Volkert het bedrijf over van hun vader. Het wordt fors uitgebreid tot de NV Delftsche Distilleerderij, Gist- en Spiritusfabriek voorheen Van Meerten en Zonen. Na 1890 is Lambert alleen nog bij het bedrijf betrokken als grootaandeelhouder.

Volkert van Meerten
Volkert van Meerten leidt de distilleerderij. Hij is ook nauw betrokken bij het Christelijk wijkwerk van zijn vrouw Henriëtta van der Leeuw en de stichting van het protestante ziekenhuis Bethel.

Dina van Meerten
De jongste zuster, Dina van Meerten, leidt vanaf 1894 het huishouden van Lambert. Zij bewoont haar eigen kamers in huis Oud Holland, tot de dood van Lambert in 1904.

Het bedrijf gaat failliet
Mede door een brand in de distilleerderij aan de Buitenwatersloot, gaat het bedrijf op 23 oktober 1901 failliet. Ook Lambert en Volkert gaan bankroet. De vriendenkring van Lambert redt het huis Oud Holland. Het bankroet treft ook het ziekenhuis Bethel. Het wordt zelfs enige tijd gesloten omdat de financiële steun van Volkert en Henriëtta vervalt. Na het faillissement wordt het stil rond de familie Van Meerten.

 

Laatst aangepast op donderdag 08 oktober 2009 08:55  
Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin Share to Google 

Tijdelijk gesloten

Museum Lambert van Meerten is momenteel voor individuele bezoekers gesloten vanwege een museale heroriëntatie. Voor groepsontvangsten en rondleidingen, museumlessen en zaalverhuur is het museum wel toegankelijk.

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies